måndag 18 april 2011

LMS är dyra klumpiga elefanter. Eller?

En uppsjö av LMS för grundskolan verkar finnas, vår skola har provat 3st olika på 5 år nu. (Fronter, Rexnet och Schoolsoft) Det hela är rätt dyrt och omständigt, vilket gör att det ibland känns onödigt att köpa in detta stora när det mesta går att lösa via blandade fria resurser på nätet, ex facebook med kombinationer.. 
Att göra en egen plattform, en Personlig LärPlattform,  byggd på ex en Googlesajt med filer, blogg, kommentarer osv. Det som saknas är det skolspecifika som ex närvaro och betyg. Detta kan man lösa med en databas istället. 

Men det innebär ofta svårigheter.
Allt besvär detta medför köper man sig fri från med en lärplattform. Det är det man betalar för, vilket gör att lärarna inte behöver lära sig flera olika verktyg för att fixa sina filer och använda filmer på YT och liknande. Allt samlat i samma rum är värt att betala för då det blir ett enklare ramverk för användarna.

Dessa kunskaper med egna sajter är bra framtidskunskaper även för lärare vill jag tro. Jag känner själv att jag aldrig är nöjd med de plattformar vi provat, även om den sista (Schoolsoft) känns mer skola än de andra tidigare. Men de är ju alla anpassade för stora mängder skolor av alla de olika slag. Inte för mig.. Därför är det kanon om jag lyckas lösa en egen.
Med hjälp av Googles serie med blogg och sajt och docs så är det mesta med... Förutom närvaro och betyg då.
En kompis till mig har gjort detta i Filemaker och ger bort det gratis om man hör med honom. Kolal länken, klicka på Skolreda. Vi körde det på min skola i Sthlm 2003 och framåt och det fungerade bättre än de stora elefanternas. Gratis. Det som kan kosta är hans eventuella konsult-och support-tid.. Som skola kan man anpassa allt som man vill och han ordnar fort detta med några ändringar i databasen. Riktigt läckert. 
Av någon anledning är de flesta kommuner skiträdda för såna frilansare och låser sig vid extremt dyra och låsta lösningar där man inte ens kan använda de datorer man eventuellt får använda i tjänsten på ett bra sätt gällande filhantering och installation, ex kan det vara omöjligt att göra egna Personliga lärplattformar pga alla låsningar. Installera ett program? Nädå, Ring och tigg, så kanske?
Hur tänker man då? Utrusta skolan med dyra datorer och lås dom så det blir nästan en skrivmaskin?

Släpp lärarna loss, det är vår!
Datorer skall vara ohindrade i användningen.. Här finns pengar att tjäna för kommunen!
Det är billigare med frihet på nätet och utbildning av personalen än att låsa alla totalt i långa centrala lösningar.

1 kommentar:

  1. Kul att ni fick så bra resultat med kompisens system. Har hört att det som Stockholm använder nu är en riktig katastrof och dessutom kostar multum för att inte tala om alla dåliga IT-köp de gjort med kontraktet med Volvo IT. Vad då support?

    SvaraRadera